Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Ιστορίες διαπλοκής στην Χαλκιδική.


Ένα από τα κορυφαία θέματα, που αφορούν την Χαλκιδική και έχουν απασχολήσει το πανελλήνιο, είναι το ζήτημα των Μεταλλείων στις Σκουριές Χαλκιδικής, όμως ελάχιστοι ενθυμούνται την σκανδαλώδη υπόθεση πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε ιδιώτες, από την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με κύριο εμπλεκόμενο τον πρώην υπουργό του Χρήστο Πάχτα, τον εκφραστή της διαπλοκής του ΠΑΣΟΚ στην Χαλκιδική.

Συγκεκριμένα, στις 2 Ιουλίου 1994, ο Χρήστος Πάχτας ως Υφυπουργός Βιομηχανίας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής σε ιδιώτες. Τον Δεκέμβριο του 1995, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των Μεταλλείων Κασσάνδρας και το σύνολο των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, περιήλθαν στην εταιρεία TVX HELLAS, θυγατρική της Καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας TVX GOLD.

Λόγω καθυστερήσεων της κυβέρνησης στην χορήγηση αδειοδότησης και στην ακύρωσή της τελικά το 2002,η εταιρεία κήρυξε πτώχευση. Τον Δεκέμβριο του2003, όταν ο Πάχτας ήταν Υφυπουργός Οικονομικών, με την συνδρομή και του Υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας πουλήθηκαν στην εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ιδιοκτησίας Μπόμπολα, με τρόπο αδιαφανή και σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη της αγοραίας αξίας των μεταλλείων.

Εκτός από την οικονομική ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Το συγκεκριμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Χαλκιδική
δεν βαρύνεται μόνο με την συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 23/1/2004 από το αξίωμα του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας, εξαιτίας της εισαγωγής τροπολογίας σε αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που επέτρεπε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ, ιδιοκτησίας της κατασκευαστικής εταιρείας ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ του Στέγκου, να κατασκευάσει τουριστικές εγκαταστάσεις σε παρακείμενη δασική έκταση.

Εκείνο το διάστημα έγινε στόχος έντονης κριτικής από τα ΜΜΕ, αλλά διατήρησε σημαντικό ποσοστό δημοφιλίας, αφού ήταν παλαιό σημαντικότατο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, καθώς εξελέγη πολλές φορές βουλευτής Χαλκιδικής, διατελώντας το 1986 Νομάρχης Χίου και το 1988 Νομάρχης Έβρου, Υφυπουργός Βιομηχανίας στο διάστημα 1993-1994 και Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας στο διάστημα 1996-2004. Στις Δημοτικές εκλογές του 2010 εξελέγη Δήμαρχος στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής,  ανταμείβοντας τους δημότες του με την απόκρυψη στοιχείων ύπαρξης αρσενικού στα πόσιμα ύδατα του συγκεκριμένου Δήμου, αν και είχε μάλιστα και επιστημονική επίγνωση του ζητήματος, αφού σπούδασε Χημεία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών.

Από την άλλη πλευρά δεν παρέλειψε ουσιαστικά να παραχωρήσει στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ την δασική έκταση στις Σκουριές. Στις Δημοτικές εκλογές του 2014 αναδείχθηκε νικητής ο Ιωάννης Μίχος, καθώς το κύριο θέμα αντιπαράθεσης ήταν η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο υποστηρικτής της επένδυσης Χρήστος Πάχτας  επικράτησε στην γενέτειρά του Αρναία και σε χωριά που κατοικούν μεταλλωρύχοι.

Όπως διαπιστώνεται και από τις συγκεκριμένες υποθέσεις διαπλοκής, δεν σχετίζονται αποκλειστικά με οικονομικά μεγέθη αλλά αγγίζουν και τα όρια της εσχάτης προδοσίας λόγω της σημαντικότατης ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου εις βάρος της Εθνικής κυριαρχίας, αφού εμπλέκονται και πολυεθνικές εταιρείες, στις οποίες παραχωρούνται Εθνικοί πόροι στρατηγικής σημασίας και φυσικά βλάπτεται το κοινό συμφέρον με σοβαρές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον της χώρας και στην Δημόσια υγεία.

Δυστυχώς, δεν είναι άμοιροι ευθυνών ούτε οι πολίτες για την επιλογή των υποψηφίων πολιτικών, ιδίως όταν θέτουν πρωτίστως την εξυπηρέτηση των προσωπικών συμφερόντων τους και έχοντας επίγνωση για το βεβαρυμμένο παρελθόν τους. Με τέτοιες λογικές δεν είναι παράξενο ότι καταλήξαμε στη σημερινή οικτρή κατάσταση.  

ΠΗΓΗ : Τ.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ, Γεώργιος Γκιούρας.