Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Ποια πλειοψηφία;



Ένα από τα κυριότερα ζητήματα, που ανέδειξε η εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου, είναι το τεράστιο ποσοστό της αποχής, το μεγαλύτερο που σημειώθηκε ποτέ και το οποίο έφθασε στο 44%. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι στην εκλογική διαδικασία δεν ψήφισαν ένας στους δύο πολίτες. Σε απόλυτους αριθμούς η σημερινή κυβέρνηση από το σύνολο 9.825.005 πολιτών επιλέχθηκε από 2.123.000 πολίτες, δηλαδή από το 21,6% του ενεργού πληθυσμού. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως οι ΣΑΝΕΛ από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου απώλεσαν 420.000 ψηφοφόρους, όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί σχηματισμοί με εξαίρεση τον ΛΑΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ-«ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ».

Πιθανόν κάποιοι να ισχυριστούν, ότι αυτοί που απείχαν είναι οι αγανακτισμένοι πολίτες, οι αηδιασμένοι από το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, οι οποίοι με την στάση τους απαξιώνουν την γενικότερη πολιτική κατάσταση στην χώρα μας. Αυτή η επιχειρηματολογία είναι φθηνή και ποταπή, διότι όσοι απέχουν από τις βουλευτικές εκλογές, ουσιαστικά είναι μοιρολάτρες και ευθυνόφοβοι, ενώ μετατρέπονται σε ηθικούς αυτουργούς του συνεχόμενου προμελετημένου εγκλήματος κατά της Πατρίδος μας. Είναι οι μόνοι που δεν θα πρέπει να διαμαρτύρονται για όσα επαίσχυντα επακολουθήσουν. Υπενθυμίζεται ότι στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, όσοι απείχαν από τα κοινά δρώμενα της πόλης-κράτους και δεν λάμβαναν θέση είτε υπέρ της δημοκρατικής, είτε της ολιγαρχικής παράταξης, θεωρούνταν «ξένα σώματα» για την πόλη και χαρακτηρίζονταν ως «ιδιώται», κάνοντας βέβαια συνειρμό με την μετάφραση της από την ίδια ακριβώς φράση, που υπάρχει στην Αγγλική γλώσσα σημαίνει…. «ανόητοι».
Στην όλη σημερινή υπόθεση με το ζήτημα της αποχής, κάποιοι έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται, είτε από άγνοια είτε σκοπίμως, ότι αν το ποσοστό της αποχής έφθανε το 51%, δεν θα μπορούσε να συγκροτηθεί κυβέρνηση. Αυτό φυσικά δεν ισχύει με τον υπάρχον εκλογικό νόμο. Το ποσοστό καθορίζεται στη βάση των εγκύρων και δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν ούτε τα άκυρα και λευκά, με αποτέλεσμα να ευνοείται από όλα αυτά το πρώτο κόμμα. Πόσο «δημοκρατικό» είναι άραγε το 20% να χαρακτηρίζεται «πλειοψηφία»;

Γεώργιος Γκιούρας, ΛΑ.Σ.Ι.ΤΑ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.