Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Περιμένοντας το νέο κανονισμό λειτουργίας των Ε.Δ.Χ. (...) «POS και ΠΩΣ»


Σε διοικητικό συμβούλιο του σωματείου ιδιοκτητών ταξί Θεσσαλονίκης "ΕΡΜΗΣ" στα τέλη του μηνός Ιανουαρίου, στο οποίο παρευρέθη ο ΛΑ.Σ.Ι.ΤΑ.Θ. συζητήθηκε η χρήση τερματικών αποδοχής με κάρτες, τα γνωστά "μηχανάκια" POS (Point Of Sale). Διευκρινίστηκε ότι ναι μεν το ταξί δεν υποχρεούται ακόμη να φέρει τερματικό POS αλλά πρέπει αυτό να φαίνεται, φέροντας σχετική επιγραφή από τη 1η Φεβρουαρίου του 2017.

Εάν δεν υπάρχει η σχετική επιγραφή-γνωστοποίηση το πρόστιμο ανέρχεται στα 1000 ευρώ. Η πλειάδα των συναδέλφων νομίζει ότι ο κλάδος θα γλυτώσει από τα τερματικά POS, αλλά δεν γνωρίζει ότι σε λίγο καιρό όλοι οι επαγγελματίες ανεξαιρέτως θα υποχρεωθούν στη χρήση τους. Προσωρινά μόνο δεν είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε POS στο ταξί. Εδώ γεννώνται πλήθος ερωτημάτων σε σχέση με το συνάδελφο που έχει χρέη σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.

  • Πως θα ανοίξει λογαριασμό στη τράπεζα για το τερματικό POS όποιος χρωστάει ή όποιος είναι στον "ΤΕΙΡΕΣΙΑ"  "μαυρισμένος"; 

  • Τι θα του μένει από τις εισπράξεις, αφού ως γνωστόν γίνονται κατασχέσεις από τους λογαριασμούς.


  • Ο αυτοκινητιστής Ε.Δ.Χ. τι κέρδος θα έχει από τη χρήση των POS, ή θα του μείνει μόνο η προμήθεια της τραπέζης και το κόστος κτήσης του τερματικού;


Η συνδικαλιστική μας ηγεσία αντι να πιέσει δι'αυτό το φλέγον ζήτημα σε υπουργείο και τράπεζες, καθεύδει μακαρίως, αναμένοντας το νέο κανονισμό Ε.Δ.Χ. που κρατάει από το μακρινό 1987 με τα προεδρικά διατάγματα ΠΔ243 και ΠΔ244 για Αθήνα και επαρχία αντίστοιχα. Στην ουσία και παρά τους 4070/2012 και 4093/2012, ο κανονισμός λειτουργίας κρατάει 30 συναπτά έτη. Όλο μένει στο γραφείο του υπουργού, όλο ανανεώνεται και ποτέ δεν εμφανίζεται, με αποτέλεσμα ασάφειες, αντεγκλήσεις, προβλήματα με το κράτος, τον πολίτη και τα Κ.Τ.ΕΟ. · Ενώ η τεχνολογία προχωράει με άλματα.

Η συνδικαλιστική ηγεσία του ταξί, ανεξαρτήτως αποχρώσεως καθεύδει μακαρίως πλην ΛΑ.Σ.Ι.ΤΑ. Που παραμένει «Εναντίον Όλων» ως αναπόσπαστος ακόλουθος της αντιστασιακής πολιτικής που χαράζει ο Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή.

Συνάδελφε μη περιμένεις τον υπουργό να μελετήσει και να φέρει στο «φως» το νέο κανονισμό Ε.Δ.Χ.. Ούτε τη συνδικαλιστική σου ηγεσία· Δεν έχουν ούτε θέληση, ούτε διαφορά.

Πίεσε κι εσύ το σύστημα, πυκνώνοντας τις τάξεις του ΛΑ.Σ.Ι.ΤΑ.  και της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ!


Νικόλαος Καραμήτσος
ΛΑ.Σ.Ι.ΤΑ.Θ.