Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Άγνωστες μορφές του ελληνικού πνεύματος - Αριστόβουλος ο Κασσανδρεύς


Ο Αριστόβουλος της Κασσανδρείας ήταν Έλλην ιστορικός, υιός  του  Αριστόβουλου, πιθανόν Φωκεύς που εγκαταστάθηκε στην Κασσανδρεία, συνόδευσε τον Μέγα  Αλέξανδρο στις  εκστρατείες  του.

Υπηρέτησε σαν αρχιτέκτονας και πολεμικός μηχανικός ενώ ήταν και στενός φίλος του Έλληνα στρατηλάτη, απολαμβάνοντας την βασιλική εμπιστοσύνη. Ανέλαβε
το έργο της επισκευής του τάφου του Πέρση βασιλέα Κύρου Α’ Μέγα στην πόλη Πασαργάδες.



Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου, επέστρεψε στην Ελλάδα, και πιθανότατα εγκαταστάθηκε στην Κασσανδρεία. Οι πηγές αναφέρουν πως μακροημέρευσε, σύμφωνα με τον Ψευδολουκιανό, τον συγγραφέα του έργου των «Μακρόβιων».


Συνέγραψε μια καταγραφή κυρίως εθνολογική και γεωγραφική. Το έργο του δεν έχει διασωθεί παρά αποσπασματικά και δεν υπάρχουν ενδείξεις για την έκταση και τον αριθμό των έργων του. Πιθανόν θα κάλυπτε όλα τα γεγονότα της δράσης του Αλεξάνδρου, από την καταστροφή της Θήβας το 335 π.Χ. έως τον θάνατο του Έλληνα βασιλέα.


Το έργο του χρησιμοποιήθηκε κατά μεγάλο ποσοστό από τον ιστορικό Αρριανό στο έργο του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ» ενώ αναφέρεται και από τον Πλούταρχο. Ο Γερμανός ιστορικός Γιακόμπι, στο μεγαλειώδες συγγραφικό σύγγραμμα «ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ» έχει συλλέξει 63 αποσπάσματα συναφή με τον Αριστόβουλο, από τα οποία μόνο ένα εξ΄ αυτών δεν σχετίζεται με τον Μέγα Αλέξανδρο. Τα αποσπάσματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για το στράτευμα του Αλεξάνδρου, τις συνομωσίες της βασιλικής μακεδονικής αυλής, γεωγραφικές και εθνολογικές λεπτομέρειες, και  για την πανίδα και χλωρίδα των περιοχών που διέσχισε ο Μέγιστος των Ελλήνων.

Γεώργιος Γκιούρας.