Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Η εκτέλεση του Ρήγα Φεραίου….




Η εκτέλεση του Ρήγα Φεραίου…. Στην άχλη της εθνικής αμνησίας και την παραζάλη της σύγχρονης άκρατης υλιστικής διαβίωσης δυστυχώς ο σύγχρονος Έλληνας έχει θέσει στο « χρονοντούλαπο « της ενδοξότατης ιστορίας του όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για να απολαμβάνει σήμερα την επίπλαστη ελευθερία που του προσφέρει η κατ΄ επίφαση δημοκρατία. 

Ένας εξ’ αυτών ήταν ο Εθνεγέρτης Ρήγας Βελεστινλής ( Φεραίος ), ο οποίος με τους συναγωνιστές του έθεσε τις βάσεις για την Εθνεγερσία του 1821. Σε μια αγαστή συνεργασία μεταξύ των τότε Αυστριακών Αρχών και των Οθωμανών εκτελείται μαζί με τους περισσότερους συντρόφους του στο Βελιγράδι την 11/6/1798, όπου σε μια κίνηση Οθωμανικής….αβρότητας ρίχνουν τα πτώματά τους στο ποταμό Σάβο που διέρχεται το Βελιγράδι. Συγκεκριμένα ο Ρήγας Βελεστινλής είχε συλληφθεί από τις Αυστριακές Αρχές λίγο μετά την άφιξή του στην Τεργέστη, και ενώ ετοιμάζονταν να συναντήσει τον Γάλλο Πρόξενο. Πρίν τη σύλληψή του, όλα τα νόμιμα και παράνομα συγγράμματά του, παραδόθηκαν από τον Δημήτριο Οικονόμου στους Αυστριακούς, αντί να τα παραλάβει ο Αντώνιος Κορωνιός, μέλος της « Πατριωτικής Εταιρείας

«. Ο Ρήγας κρατήθηκε και ανακρίθηκε για δύο περίπου μήνες και στις 13/2/1798 τον έστειλαν στη Βιέννη όπου φυλακίστηκε μαζί με άλλους συναγωνιστές της συγκεκριμένης οργάνωσης. Αυτοί ήσαν ο Ευστράτιος Αργέντης από την Χίο, 31 ετών, ο Δημήτριος Νικολαίδης από τα Ιωάννινα, 32 ετών, ιατρός, οι αδελφοί Παναγιώτης και Ιωάννης Εμμανουήλ από την Καστοριά, 22 και 24 ετών αντίστοιχα, ο Αντώνιος Κορωνιός από την Χίο, 27 ετών, ο Θεοχάρης Γεωργίου Τουρούντζιας από την Σιάτιστα, 22 ετών, ο Ιωάννης Καρατζάς από την Λευκωσία, 31 ετών, ο Γεώργιος Θεοχάρης από την Καστοριά, Αυστριακός υπήκοος, 39 ετών, ο Γεώργιος Πούλιος από την Σιάτιστα, επίσης Αυστριακός υπήκοος, 32 ετών, ο Ανδρέας Μασούτης από την Λάρισα, 35 ετών και ο Κωνσταντίνος Άμοιρος από την Χίο, 38 ετών, οι οποίοι περισσότεροι από αυτούς ασχολούνται με το εμπόριο. Μετά το πέρας των ανακρίσεων, οι δύο τελευταίοι αφήνονται ελεύθεροι λόγω ελλείψεως επιβαρυντικών στοιχείων, ενώ οι δύο που είχαν την αυστριακή υπηκοότητα απελαύνονται. 


Ο Ρήγας και οι υπόλοιποι συναγωνιστές του, ως Τούρκοι υπήκοοι παραδόθηκαν στις αρχές Μαίου 1798 στον Πασά Βελιγραδίου, ο οποίος είχε την εντολή να τους μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο πληροφορίες που διαδόθηκαν στο Βελιγράδι, φέρουν τον εξεγερμένο Πασβάνογλου έτοιμο να επιτεθεί για να απελευθερώσει τον Ρήγα και έτσι ο Πασάς Βελιγραδίου αποφασίζει να θανατώσει επί τόπου τους κρατούμενους. Η εκτέλεση έγινε στα υπόγεια του πύργου της Νεμπόιτσα Βελιγραδίου όπου ο Ρήγας και οι συναγωνιστές του κρατούνταν φυλακισμένοι… Για τους Έλληνες Εθνικιστές η μαρτυρική θυσία των πυρφόρων αυτών εθνικών ιδεαλιστών αποτελεί φάρο φωτεινό για τον σύγχρονο πολιτικό αγώνα που δίδει ο ΛΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ενάντια στους σύγχρονους καταπιεστές της Πατρίδος μας. Παραφράζοντας την αιώνια ρήση του Ρήγα « συλλογιέται καλά, όποιος συλλογιέται ελεύθερα « συμπληρωματικά προστίθεται και όποιος συλλογιέται εθνικά…. 

 Γεώργιος Γκιούρας, ΛΑ.Σ.Ι.ΤΑ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.