Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Κύριο ζητούμενο ο επαγγελματισμός - ΛΑ.Σ.Ι.ΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Ως γνωστόν το επάγγελμα του αυτοκινητιστή ταξί είναι από τα πιο άμεσα κοινωνικά, καθώς καθημερινά συναλλάσσεται και συνδιαλέγεται με πλήθος κόσμου στον εργασιακό χώρο του, κάθε σχεδόν ηλικίας, οποιασδήποτε κοινωνικής τάξης, ανεξαρτήτου μορφωτικού επιπέδου και πλέον πάσης φυλής και εθνικότητας, όπως βεβαίως τα εν λόγω δεδομένα ισχύουν αντιστρόφως ανάλογα από τους επιβάτες για τους οδηγούς ταξί.

Σε αυτή τη συνεχή διαπροσωπική τριβή δυστυχώς δεν απουσιάζουν και φαινόμενα αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς από ορισμένους οδηγούς ταξί αλλά και ανάλογη ανάγωγη συμπεριφορά σε κάποιες περιπτώσεις από πελάτες. Συνήθως δημοσιοποιούνται και διογκώνονται ως προς την έκτασή τους, τα περιστατικά που θίγουν την επαγγελματική ιδιότητα και προσωπικότητα του αυτοκινητιστή ταξί, αφού γενικά στη χώρα μας ότι είναι κακό υπερπροβάλλεται και ότι είναι καλό αποκρύπτεται ή παραμερίζεται ως γεγονός.

Υπαρκτή, και όχι άδικα εν μέρει, είναι και μια αρνητική προκατάληψη για τους αυτοκινητιστές ταξί, αν και τείνει να ελαττωθεί, ως καθιερωμένη άποψη, καθώς στον
χώρο έχουν εισέλθει νέοι, μορφωμένοι άνθρωποι με συναίσθηση επαγγελματισμού, αν και δεν αποτελεί γενικότερα πανάκεια, η εκπαιδευτική μόρφωση να συνάδει με την αντίστοιχη κοινωνική.

Όπου τυγχάνει να έλθει σε αντιπαράθεση ο αυτοκινητιστής ταξί με κάποιο επιβάτη, δεν ευθύνεται αποκλειστικά ο οδηγός ταξί, διότι υφίσταται η απαράδεκτη νοοτροπία πως ο πελάτης δεν έχει υποχρεώσεις, αλλά μόνο δικαιώματα μεταφερόμενος από τον οδηγό ταξί.

Ο ΛΑΣΙΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ προτείνει να εκτυπωθούν και να διανεμηθούν σε όλα τα ταξί εγχειρίδια κανονισμού λειτουργίας  ταξί, στα οποία, όπως είναι εύλογο, να αναγράφονται  οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των οδηγών ταξί και των επιβατών αντιστοίχως, αλλά και να αποφεύγονται παρερμηνείες συναδέλφων σε ενδοεργασιακό επίπεδο.

Τα όργανα της Τροχαίας να γνωρίζουν επακριβώς την νομοθεσία περί της λειτουργίας του ταξί, ώστε να αποφεύγονται οι αδικίες προς τους αυτοκινητιστές ταξί και να εφαρμόζονται ορθά οι σχετικές διατάξεις, διότι δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις το προσωπικό της Τροχαίας είτε έχει ελλιπή γνώση είτε αδιαφορεί παντελώς για το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ο ΛΑΣΙΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ προτείνει τη μόνιμη θέσπιση Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης αυτοκινητιστών ταξί, στο οποίο θα ενσωματωθούν οι ήδη υπάρχουσες θεωρητικές εξετάσεις και επιπλέον θα παρακολουθούν οι υποψήφιοι οδηγοί ταξί, οι οποίοι θα μπορούν να εργαστούν, μόνο εφόσον επιτύχουν να λάβουν πιστοποίηση επαγγελματικής κατάρτισης. Αυτά τα σεμινάρια θα πρέπει επίσης αυστηρώς να περιλαμβάνουν και ψυχιατρικές εξετάσεις και χρήσεως απαγορευμένων ουσιών, εκπαίδευση παροχής πρώτων βοηθειών και φυσικά ταχεία βασική εκμάθηση ξένης γλώσσας, κατά προτίμηση αγγλικών, ενώ θα πρέπει να διδάσκονται και βασικές αρχές marketing και συμπεριφοράς προς τους πελάτες.

Θα πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση σε όλους τους αυτοκινητιστές ταξί πως το επάγγελμα αυτό είναι παροχή υπηρεσιών, έστω και με ιδιαιτερότητες, για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού, ιδίως στην υφιστάμενη δυσχερή οικονομική εποχή, διότι δεν ευθύνεται αποκλειστικά η οικονομική κρίση για την πτώση του επαγγέλματος. Δυστυχώς σε ορισμένους ορθούς νεώτερους επαγγελματίες συναδέλφους έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως καταβάλουν το τίμημα των αντιεπαγγελματικών συμπεριφορών που υπήρχαν στην εποχή της ευημερίας από τους παλαιότερους συναδέλφους, διακατεχόμενοι από την ματαιοδοξία της συνεχούς ζήτησης εκ μέρους του επιβατικού κοινού…. Οι εποχές είναι ζοφερές, οι καιροί χαλεποί και το κύριο ζητούμενο είναι ο επαγγελματισμός!
 Είναι θέμα αξιοπρέπειας.  ΛΑ.Σ.Ι.ΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ