Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Στη Μνήμη του Άγγελου Σικελιανού


«…Σαράντα χρόνια φιλία ακατάλυτη μ' έσμιγε με το Σικελιανό, ήταν ο μόνος άνθρωπος που μπορούσα ν' αναπνέω, να μιλώ, να γελώ και να σωπαίνω μαζί του. Τώρα η Ελλάδα άδειασε…», έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης στις 22 Ιουνίου 1951 

Σαν σήμερα, το 1951, πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο Άγγελος Σικελιανός. Λέγεται πως όταν ξεψυχούσε, κάποιος ρώτησε την Άννα Σικελιανού, ποιόν ήθελε ο Άγγελος Σικελιανός να ειδοποιήσουν. Εκείνη ανασήκωσε τους ώμους της και απάντησε.." Ειδοποιήστε τον Σολωμό ή τον Παλαμά ή τον Βαλαωρίτη ". 


Ο Άγγελος Σικελιανός συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα και μόχθησε με την σύζυγό του Εύα Πάλμερ για την αναβίωση της
Δελφικής Ιδέας, οργανώνοντας το 1927 και το 1930 τις «Δελφικές Εορτές», σε ανάμνηση των αρχαίων Πυθείων Αγώνων, οποίοι τελούνταν ανά τετραετία στους Δελφούς προς τιμήν του Απόλλωνα. Μέγα όραμα του Άγγελου Σικελιανού ήταν η δημιουργία μιας νέας Δελφικής Αμφικτυονίας, αποτελούμενη από τον πνευματικό κόσμο όλου του πλανήτη.

Τα ενδιαφέροντα του Σικελιανού ήταν καθαρά λογοτεχνικά, παρόλο που δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Νομική Αθήνας, και από νεαρός μελέτησε με πάθος την αρχαία ελληνική γραμματεία αλλά και την Αγία Γραφή και ξένους λογοτέχνες, όπως ο Ντ' Αννούτσιο. 

Πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια και στράφηκε από νωρίς στην ποίηση και το θέατρο. Το 1902 δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα στα λογοτεχνικά περιοδικά Διόνυσος και Παναθήναια. Σημαντικό ρόλο στην ζωή του διαδραμάτισε η γνωριμία του το 1905 με την Αμερικανίδα Εύα Πάλμερ, η οποία σπούδαζε στο Παρίσι ελληνική αρχαιολογία και χορογραφία. Παντρεύτηκαν το 1907 στις ΗΠΑ και το 1908 εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. 

Το 1909 ο Σικελιανός δημοσίευσε την πρώτη ποιητική συλλογή του, τον Αλαφροΐσκιωτο, η οποία προκάλεσε αίσθηση, αναγνωριζόμενη ως έργο - σταθμός στην ιστορία των νεοελληνικών γραμμάτων. Κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων θα υπηρετήσει ως στρατιώτης στο μέτωπο της Ηπείρου. 

Η αρχαιοελληνική πνευματική ατμόσφαιρα απασχόλησε έντονα τον Σικελιανό και συνέλαβε την ιδέα να δημιουργηθεί στους Δελφούς μία παγκόσμια πνευματική αμφικτιονία. Με την συμπαράσταση και οικονομική ενίσχυση της συζύγου του παραχωρεί πλήθος διαλέξεων και συνεντεύξεων. Στις Δελφικές εορτές παρουσιάζονται τα έργα του Αισχύλου, Προμηθέας Δεσμώτης και Ικέτιδες. Το 1929 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε αργυρό μετάλλιο για την προσπάθεια αναβίωσης των Δελφικών Αγώνων. Το 1939 του απονεμήθηκε το Κρατικό Λογοτεχνικό βραβείο. 

Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 ο Άγγελος Σικελιανός, μαζί με άλλους Έλληνες λόγιους, προσυπέγραψε την Έκκληση των Ελλήνων διανοούμενων προς τους διανοούμενους ολόκληρου του κόσμου, με την οποία αφενός μεν καυτηριάζονταν η ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας, αφετέρου δε διέγειρε την παγκόσμια κοινή γνώμη σε επανάσταση συνειδήσεων για κοινό πνευματικό Μαραθώνα. Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ο Σικελιανός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική αντίσταση του λαού, με κορυφαία πράξη το ποίημα και το λόγο που εκφώνησε στην κηδεία του Κωστή Παλαμά στις 28/2/1943. Τέλος ο Σικελιανός το 1946 εξελέγη πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και από το 1946-1950 είχε προταθεί για υποψήφιος Νόμπελ Λογοτεχνίας καθώς το έργο του διακρίνονταν από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο.