Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Μορφές του Ελληνισμού: Ο Μακεδονομάχος Γεώργιος Μόδης



Ο Γεώργιος Μόδης θεωρείται εμβληματική φυσιογνωμία του Μακεδονικού Αγώνα και ο κυριότερος συγγραφέας του, αφού συμμετείχε άμεσα σε αυτόν ως μέλος του αντάρτικου σώματος του Γ. Βολάνη, στο οποίο κατατάχθηκε μόλις αποφοίτησε το 1906 από το Γυμνάσιο του Μοναστηρίου Πελαγονίας.

Ο Μόδης γεννήθηκε το 1887 στο Μοναστήρι και ως Μακεδονομάχος δρούσε στην περιοχή Μοριχόβου. Συμμετείχε σε πολλές συμπλοκές με Βούλγαρους κομιτατζήδες και tουρκικά στρατεύματα και τραυματίστηκε αντιμετωπίζοντας τους τελευταίους στη μάχη του Μοριχόβου.

Μετά τον τραυματισμό του εγκατέλειψε την ένοπλη δράση και η Εσωτερική Οργάνωση Μοναστηρίου τον διόρισε στη Μητρόπολη Εδέσσης και Φλωρίνης, στη Φλώρινα το 1909, όπου υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Μοναστήρι και εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Φώς», η οποία εκδίδονταν από την Πολιτική Λέσχη Μοναστηρίου.
Ο Μόδης σπούδασε Νομική και εμπορικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκλέχθηκε επί σειρά ετών, βουλευτής  Φλώρινας, ενώ  διετέλεσε και Νομάρχης Κερκύρας. Την περίοδο 1932 – 33 ανέλαβε Γενικός Διοικητής Ηπείρου. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής συνελήφθη από τους Γερμανούς και φυλακίστηκε στις φυλακές του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» Θεσσαλονίκης. Μόλις αφέθηκε ελεύθερος, φυγαδεύτηκε στην Μέση  Ανατολή και επέστρεψε με την απελευθέρωση της χώρας μας τον Οκτώβριο του 1944, όπου και διορίστηκε Γενικός Διοικητής Μακεδονίας. Το 1950 ανέλαβε  Υφυπουργός Εσωτερικών και το επόμενο έτος Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.


Ανέπτυξε πλούσιο συγγραφικό έργο με κυριότερα έργα τις «Μακεδονικές Ιστορίες» και τους «Αγώνες στη Μακεδονία», του οποίου τη συγγραφή δεν
πρόλαβε να ολοκληρώσει, καθώς απεβίωσε στις 18/7/1975. Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, και οργάνωσε επιτροπές Μακεδονομάχων με σκοπό την ανέγερση ανδριάντων Μακεδονομάχων. Η προσφορά του Γεωργίου Μόδη θεωρείται κεφαλαιώδους εθνικής σημασίας, διότι χωρίς το συγγραφικό έργο του ελάχιστοι θα είχαν ασχοληθεί με τον Μακεδονικό Αγώνα, αφού είναι ο πιο αυθεντικός διηγηματογράφος του, εξαιρετικός λογοτέχνης και πρωταρχική πηγή των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην Μακεδονία από τις αρχές του 20ου αιώνα. Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε πως συνέγραψε για τον Μακεδονικό Αγώνα, διότι είχε αντιληφθεί ότι μεγάλο μέρος των Ελλήνων είχε άγνοια για τον συγκεκριμένο σύγχρονο Εθνικό Αγώνα, ενώ οι Βούλγαροι διέθεταν τεράστιες βιβλιοθήκες προωθώντας την προπαγάνδα τους

Γεώργιος Γκιούρας ΛΑ.Σ.Ι.ΤΑ