Ευθύς μετά την αναθεώρηση της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου οι φορείς του βουλγαρικού μεγαλοιδεατισμού άρχισαν να προσανατολίζονται στην εκδήλωση ενός ένοπλου κινήματος κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας.
Η βουλγαρική ΕΜΕΟ σταδιακά μετεξελίχθηκε από προπαγανδιστικός φορέας σε συντονιστικό μηχανισμό, που επιδόθηκε σε οργανωτική εργασία καλλιεργώντας πρακτικές προϋποθέσεις για μια εξέγερση. Παρότι οι αναταραχές του 1902 δεν είχαν την έκταση και το αποτέλεσμα που προσδοκούσε η βουλγαρική πλευρά, η ΕΜΕΟ επέμεινε στην πρόταξη της δυναμικής τακτικής, σε μια προσπάθεια διεθνοποίησης του ζητήματος, ώστε να προκληθεί μια ουσιαστική παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τα βουλγαρικά συμφέροντα.
Στις αρχές του 1903 βρίσκονταν στο εσωτερικό της Μακεδονίας 3.000 περίπου κομιτατζήδες, γεγονός που ενίσχυε την καχυποψία των Οθωμανικών Αρχών.

άλλα χωριά παραδόθηκαν στη φωτιά και τουλάχιστον 2.500 άμαχοι, στην πλειοψηφία τους Έλληνες, κατεσφάγησαν.

Η βουλγαρική και μετέπειτα σκοπιανή ιστοριογραφία ονόμασαν το κίνημα 《 εξέγερση του Ίλιντεν 》( Ιλι ντεν : η μέρα του Ηλία ), λόγω του ότι εκδηλώθηκε κατά την εορτή του Προφήτου Ηλία, στις 20/7/1903. Από την πλευρά της Βουλγαρίας η εξέγερση αναβαθμίσθηκε σε επανάσταση, όπως και η προηγηθείσα στην Τζουμαγιά, ένα έτος νωρίτερα. Οι βουλγαρικές και βουλγαρίζουσες αγροτικές μάζες σαφώς συμμετείχαν στην εξέγερση του 1903, οι θεωρήσεις, όμως, της ελληνικής ιστοριογραφίας αντιμετωπίζουν με κριτική διάθεση το θέμα της συμμετοχής σλαβόφωνων και βλαχόφωνων Ελλήνων σε αυτή, την οποία η βουλγαρική πλευρά έσπευσε να καπηλευθεί. Υπήρξαν, βεβαίως, ενδείξεις περί βίαιης στρατολόγησης από τα κομιτάτα της περιοχής. Στόχος της ΕΜΕΟ ήταν αναμφίβολα η παρουσίαση του αντιτουρκικού αγώνα ως παμμακεδονικού, με βουλγαρική όμως χροιά. Οι σλαβόφωνοι οπλαρχηγοί που συμμετείχαν στην εξέγερση, όπως ο Ζώης, ο Κύρου και ο Κώττας, αντιδρώντας στις προθέσεις των κομιτάτων και διαισθανόμενοι βουλγαρική υποκίνηση και εκμετάλλευση, διαχώρισαν έκτοτε τη δράση τους, τασσόμενοι ανοιχτά υπέρ της Ελληνικής ιδέας.
Πάντως ο πολιτικός στόχος της Βουλγαρίας μερικώς επετεύχθη, παρότι η εξέγερση καταπνίγηκε. Τον Οκτώβριο του 1903 οι Μεγάλες Δυνάμεις πρότειναν νέες ρυθμίσεις στην Τουρκία για να υπάρξει ηπιότερη μορφή διοίκησης εκ μέρους της στην Μακεδονία. Το σχέδιο του Μύρτστεγκ προέβλεπε επίσης την ύπαρξη δύο συμβούλων της Οθωμανικής διοίκησης, ενός Ρώσου και ενός Αυστριακού αντιστοίχως στην Μακεδονία. Η σημαντικότερη εξέλιξη πάντως ήταν πως η εξέγερση του Ίλιντεν παγίωσε στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη την πεποίθηση πως στα Βαλκάνια υφίστατο το ζήτημα της Μακεδονίας και μάλιστα υπέρ των Βουλγάρων....
Γεώργιος Γκιούρας